Pentru un sos cremos si gustos care sa ajunga la doua persoane aveti nevoie de:

200g iaurt grecesc (10% grasime)
1 castravete verde
2 catei de usturoi
1 lgita zeama de lamaie
1 lingura ulei de masline
piper alb
sare dupa gust

Preparare:

1. Castravetele se spala bine si se da pe razatoarea mare. Puteti sa il curatati de coaja, eu il prefer cu coaja pentru ca are o textura mai buna si arata mai bine in sos. Daca va doriti un sos mai light puteti pune doar jumatate din castravete.
2. Se adauga sare peste castravete, se amesteca si se scurge de apa cat mai bine.
3. Cateii de usturoi se zdrobesc ca pentru mujdei sau se dau pe o razatoare fina.
4. Se amesteca intr-un vas castravetele cu zeama de lamaie, usturoiul si piperul alb apoi se adauga iaurtul grecesc. Se gusta pentru sare.
5. Sosul se lasa la frigider cel putin 30 de minute inainte de a fi servit pentru ca aromele sa se combine.
6. Se serveste rece, decorat cu ulei de masline, masline negre/verzi.
7. In plus, puteti adauga in sos si marar verde tocat, daca va place gustul.

Acest sos se potriveste foarte bine cu gratarul de pui sau porc, frigarui, dovlecei sau conopida pane, in gyros facut in casa, ca dressing pentru salate de cruditati sau chiar simplu, servit impreuna cu lipie libaneza usor rumenita ca sa devina crocanta.
Este foarte gustos si racoros si poate fi consumat chiar si in diete daca folositi un iaurt mai putin gras.
Si este atat de rapid de preparat!

Noi l-am servit alaturi de dovlecei pane si a fost o minunatie. Aici aveti si reteta de dovlecei: pacatedulcisarate.ro/dovlecei-pane

Sos tzatziki de casa

Pofta buna!

Lasa un comentariu

comentarii