Imi aduc aminte de placinta americanilor inca din copilarie cand urmaream Tom&Jerry si aparea cateodata proaspat scoasa din cuptor aburinda si asezata pe pervazul geamului la racit si in pericol de a fi furata de unul din cei doi.
Imi doream si eu sa o incerc reteta acasa si weekendul trecut aveam cumparate niste mere Granny Smith asa ca era ocazia perfecta sa o incerc. Spun asta pentru ca atunci cand citisem despre placinta cu mere online merele din soiul acesta erau cele mai recomandate insa, daca nu aveti, ar fi potrivite si alte soiuri de mere tari si mai acrisoare.
 
Pentru felia perfecta de placinta sunt cateva etape pe care trebuie sa le respectati. Necesita ceva munca si pregatiri dar rezultatul e unul delicios. Eu am avut noroc si de un ajutor de nadejde 🙂
 
Ingredientele ajung pentru o tava de marime 28cm.
 
Blatul: este un aluat fraged, exista mai multe retete si daca aveti deja una de incredere o puteti folosi. Daca nu, iata reteta mea:
Ingrediente blat:
– 400-500g faina
– 100g unt rece
– 2 oua intregi
– 1 plic praf copt
– 2lg smantana
– 1 vf sare
– 100g zahar
– 1 lgta coaja de portocala sau alta aroma
 
Ingrediente compozitie:
– 7-8kg mere de marime medie (recomandat Granny Smith)
50g zahar alb
55g zahar brun
1lg zama de lamaie
1lgita nucsoara
¼ lgita scortisoara
¼ lgita sare
1 cub de unt
2-3 lg faina
 
Preparare:
Pentru economie de timp am pus intr-o prima etapa toate ingredientele pentru blat in blender dupa care am scos aluatul si l-am pus la frigider sa se raceasca pentru a fi gata de intins in tava. Probabil ati observat cum cantitatea de faina poate varia si asta in functie de calitatea fainii si restul ingredientelor. Ideea e ca in final aluatul sa aiba o consistenta moale, sa nu se lipeasca si sa poata fi intins cu usurinta in tava. 
applepie4
Intre timp trebuie sa ne ocupam de compozitie. Merele se spala, se cojesc si se taie in patru apoi se feliaza nu foarte subtire.
Se adauga pe cat de repede sucul de lamaie sa nu oxideze apoi zaharul, scortisoara, nucsoara, si putina sare.
Se transfera merele intr-o sita deasupra unui vas si se lasa in frigider, acoperite, la scurs aproximativ 30 min.
Sucul lasat de mere il punem pe foc, adaugam un cub de unt si il lasam sa scada si sa se ingroase putin dupa care il turnam repede peste mere si amestecam. Adaugam peste mere si 2-3 linguri de faina, astfel incat compozitia sa nu fie prea lichida si sa strice aspectul placintei.
 applepie2
In etapa trei, scoatem aluatul din frigider, il impartim in doua si din jumatate intindem o foaie rotunda putin mai mare decat marimea tavei. In tava unsa cu unt si tapetata cu faina asezam foaia cu ajutorul sucitorului si o intepam din loc in loc cu o furculita. Marginile foii trebuie sa depaseasca putin conturul tavii.
Adaugam compozitia de mere in tava si o nivelam. A doua foaie eu am preferat sa o tai fasii si sa o impletesc, dar e vorba de preferinta personala aici. astfel, din a doua jumatate de aluat am intins o foaie in forma dreptunghiulara si am taiat 8 fasii egale pe care le-am asezat peste compozitia de mere, 4 orizontale si 4 verticale. La sfarsit am intors spre interior marginile de aluat si am asezat de jur imprejurul ei inca o fasie pe care am apasat-o cu varful unei furculite.
 applepie 5
In ultima etapa, am uns placinta pe deasupra cu un ou batut si am presarat putin zahar de decor.
Incepe jocul asteptarii si al pazitului cuptorului. Placinta se da in cuptorul preincalzit la foc mediu, unde sta intre 30-45 minute, pana se rumeneste si prinde o culoare aramie.
Cand e gata o lasam sa se raceasca putin inainte de a o scoate din forma si taia.
 applepie3
Se serveste in doi acompaniata de inghetata de vanilie si multi pupici.

Lasa un comentariu

comentarii