Nu stiu de unde mi-a venit in minte sa fac aceasta reteta de muffins (briose) cu vin rosu, poate pentru ca imi place foarte mult gustul de vin rosu si ciocolata neagra. Nu sunt o reteta pentru copii intrucat contin o cantitate suficienta de vin, chiar daca la cuptor se mai evapora din alcool. Cert este ca aceste briose au un gust intens si o aroma cu care va veti “imbata”! Sper ca v-am convins sa le incercati si sa le savurati impreuna cu persoana iubita, alaturi de un pahar de vin rosu mai dulce, de desert, fructe si ciocolata neagra.

Pentru briosele de ciocolata cu vin rosu am adaptat reteta de briose de baza astfel incat sa pastrez echilibrul intre cantitatile de ingrediente solide si lichide. Astfel, o parte din faina am inlocuit-o cu cacao neagra aromata de la Dr. Oetker, iar laptele cu vin rosu dulce. Eu am folosit vin rosu Nemea pe care l-am gasit la Lidl la saptamana greceasca. Acest vin Nemea este un vin rosu dulce si parfumat, la un pret foarte accesibil. S-a potrivit perfect pentru reteta mea, mai ales ca nu as fi indraznit sa stric un vin mai scump :). Nu stiu daca puteti gasi acest sortiment de vin permanent in magazine, astfel incat va recomand sa folositi oricare alt vin rosu dulce, preferabil cu aroma fructata (capsunica) pentru ca se va imbina foarte bine cu reteta si modul de servire pe care il voi dezvalui mai jos.

Pentru o tava de briose (aproximativ 14 briose), aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

250 g faina
1 plic praf de copt
50 g cacao
1 lgita scortisoara

2 oua medii
150 g zahar
1 varf de sare
1/2 lgita coaja de portocala
vanilie
150 g vin rosu
100 g lapte
56 g unt nesarat
42 g ulei

Preparare

Primele patru ingrediente (faina, praful de copt, cacaua si scortisoara) se amesteca intr-un vas pana se incorporeaza bine si se lasa deoparte.
In alt vas se pregatesc ingredientele lichide. Ouale se bat intregi, la mixer, impreuna cu zaharul, pana se fac spuma si se albesc. Se pune un varf de sare, aromele (vanilia si coaja de portocala) apoi se adauga incet vinul rosu si laptele. Untul se topeste la microunde si se adauga impreuna cu uleiul la amestecul lichid.

La final, ingredientele lichide trebuie adaugate peste cele solide, amestecand usor pana se incorporeaza totul cat de cat. Am mai spus si cand am prezentat reteta de briose cu afine dar o repet, este important sa nu amestecati foarte mult compozitia, altfel briosele vor iesi tari. E suficient sa se incorporeze ingredientele, chiar daca se mai vad mici cocoloase.

Aceasta compozitie de briose se imparte in mod egal in formele pregatite cu hartie speciala pentru briose. astfel incat sa fie umplute pe trei sferturi, nu mai mult, ca sa nu dea compozitia pe afara la copt. Inainte de a le da la cuptor presaram peste briose un amestec din zahar si scortisoara, pentru un aspect final mai frumos.

Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade (foc mediu) pentru aproximativ 20 de minute. Le puteti incerca dupa ce au trecut minim 15 minute cu o scobitoare, daca iese curata inseamna ca sunt gata.

Muffins cu ciocolata si vin rosu - Reteta de Valentines Day / VDay 2016

Briosele coapte se scot din forme cat inca sunt calde si se lasa sa se racoreasca pentru a le servi. Asta daca nu sunteti ca mine si rezistati tentatiei de a rupe in jumate o briosa calda proaspat iesita din cuptor si a o manca pe loc.

Pentru servire m-am gandit sa fac o spuma de frisca pe care am asezat-o pe briose cu ajutorul unui instrument pentur inghetata si am decorat-o cu capsuni proaspete. Sunt grozave in felul acesta, se simte aroma de scortisoara foarte bine acompaniata de cea de vin rosu si capsuni parfumate, dulci acrisoase.

Muffins cu ciocolata si vin rosu - Reteta de Valentines Day / VDay 2016

Succes si pofta buna!

Lasa un comentariu

comentarii