Prima data cand mi-a venit ideea realizarii unui site de gatit era intr-o perioada in care descoperisem retetele de muffins si cupcakes.
Cupcakes m-au fascinat prin diversitatea lor, erau ca niste mici opere de arta, pentru care aveai nevoie pe langa imaginatie, de indemanare la decorat si cunostinte despre cateva trucuri si secrete ca sa poti avea parte de rezultate pe cat de aratoase pe atat de gustoase.

Muffins, in schimb, te tenteaza pentru ca iti aduc aminte de bunatatile facute de bunici, aromate cu vanilie, scortisoara, cu fructe acrisoare sau bucatele de ciocolata. Te delectezi cu ele mai ales in zilele de toamna, langa o ciocolata calda sau un ceai, ori dimineata la cafea.
Sunt mult mai simplu de realizat dar asta nu inseamna ca nu presupun si ele cateva secrete astfel incat sa iasa pufoase si delicioase.

Sunt multe de povestit cand vine vorba de aceste prajiturele, pasionata fiind am citit retete peste retete in cautarea combinatiei perfecte de ingrediente si a diverselor trucuri pe care imi doresc sa vi le impartasesc si voua.

Cu retetele de muffins poti sa iti lasi imaginatia sa zburde, combinatiile sunt nenumarate si am si eu cateva retete incercate. Din pacate, nu reusesc aproape niciodata sa le pozez pentru ca pe cat de repede se prepara pe atat de repede dispar din tava cand sunt gata, aburinde si aromate.

Reteta pe care v-o impartasesc azi este una din preferatele mele: Muffins cu afine. Fiind perioada afinelor, va recomand sa incercati aceasta varianta cu glazura de lamaie pe deasupra. Eu spun (si el ma aproba) ca o combinatie foarte reusita!

Insa, inainte de toate, haideti sa vedem care e reteta de baza pentru Muffins.

Veti observa ca gramajele la ingrediente sunt destul de ciudatele si cam dau cu virgula… dar asta e pentru ca sunt traduse si adaptate de mine din unitatile de masura ale americanilor, pe baza de cups si spoons.

Pentru reteta de baza aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

250 g faina
150 g zahar
14 g praf de copt (sau 10 g praf de copt + 5 g bicarbonat de sodiu)
1/2 lgita sare
250 g lapte (sau iaurt daca vreti sa iasa mai umede)
1 ou mare (2 oua mai mici)
113 g unt
arome: vanilie

La varianta cu afine, eu am mai adaugat: 2 linguri cu varf de faina si coaja de la o lamaie, data pe razatoare.

Mod de preparare:

  • se amesteca ingredientele solide intr-un vas mai mare: faina + praful de copt.
  • separat se bate oul intreg cu zaharul, se adauga laptele, aromele si praful de sare.
  • se topeste untul si se adauga in amestecul lichid, treptat.
  • daca vrem un muffin aspetuos este foarte important ca afinele spalate sa fie adaugate in faina cu praful de copt si incorporate usor astfel incat sa fie acoperite de faina. Altfel la copt ele se vor lasa pe fundul briosei.
  • ingredientele lichide se adauga apoi peste cele solide (faina + afine) si se amesteca. Atentie! Daca amestecati prea mult compozitia de muffins acestea se vor intari la cuptor si vor iesi uscate. Acestea se amesteca incet, atat cat sa se incorporeze, nu va faceti griji daca vi se pare ca au ramas ceva cocoloase de faina, acestea se vor desface la copt 🙂

Compozitia se distribuie in formele de copt, eventual dublate de hartiute speciale, cu ajutorul unei linguri. Ca sa nimeriti usor doza perfecta puteti folosi un instrument pentru inghetata. Formele trebuie sa fie umplute aproximativ pe 3/4 ca sa nu dea amestecul pe afara in timpul coacerii.

Briose cu afine si glazura lamaie

Se dau la cuptor timp de 20 de min la la foc mediu spre mare (temperatura de 180-200 grade C).

Cand sunt aproape gata se pot verifica daca sunt coapte in interior cu ajutorul unei scobitori infipte. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca pot fi scoase si lasate la racit.

Briose cu afine si glazura lamaie

Glazura de lamaie nu e un pas obligatoriu dar ofera un plus de aroma si se potriveste perfect cu afinele. Pentru glazura de lamaie nu am o reteta definita.

Se cantaresc 200 g de zahar pudra, se stoarce zeama de la jumatate de lamaie in care se topeste un varf de unt si cateva picaturi de esenta de lamaie. Peste zaharul pudra se adauga cate o lingurita de zeama de lamaie fierbinte si se mixeaza pana cand se ajunge la consistenta dorita. Glazura se mai intareste pe masura ce sta, deci sa luati asta in seama.

Se orneaza briosele cu glazura si reteta este gata!

Briosa cu afine si glazura lamaie

 

Lasa un comentariu

comentarii